Visa meny
Dölj meny

Python

Python-logga
PDF

Python är ett ganska litet och enkelt programmeringsspråk, som det ändå går att göra ganska avancerade saker med.
Du kan till exempel skapa program, spel och mycket annat – för datorer eller små minidatorer som till exempel Raspberry Pi.
För att kunna börja programmera Python behöver du installera programvaror för detta. Dessa hittar du på Python-hemsidan.

Python finns i två olika varianter – Python 2 och Python 3. Oftast är det Python 3 du vill ladda ner och använda.

Python

Installerar du Python på din dator får du flera program på köpet. Den du vill starta för att programmera är den som heter ”IDLE (Python…)” – klicka på denna för att köra igång!

Python Så här ser själva programmet (editorn) ut. Där det står >>> kan du testköra kommandon.

Det som man oftast brukar göra när man börjar med ett nytt programmeringsspråk är att skriva ut texten ”Hello World!” på skärmen – så vi provar väl det nu?

För att skapa ett nytt program, klicka på ”File” och välj ”New File”. Då får du upp en ny tom sida.
Placera markören på översta raden och skriv:

print("Hello World!")

Spara sedan filen genom att gå på ”File” och ”Save As” och spara din fil på din dator. Döp den till helloworld.py – tänk på att python-filer alltid sparas med filändelsen .py.

Nu kan vi testköra! Klicka på ”Run” längst upp och välj ”Run Module”.

PythonSå här bör det se ut hos dig om allt gått som det ska! Gör det inte det så felsök eller ropa på någon av handledarna!

Nu har du allting som behövs för att fortsätta med Python-programmering! Klicka på någon av övningssidorna till vänster för att fortsätta.